Onder literaire redactie wordt verstaan het in samenwerking met de auteur verzorgen van het optimale effect van een literaire tekst.
In de praktijk betekent dat dat er gekeken wordt naar en gewerkt wordt aan de structuur, de effectiviteit van de grote lijnen, de hoofdstukindeling, de economie (van karakters, elementen, thema’s en verhaallijn(en). Dit kan betekenen dat er gekozen wordt voor het omgooien van de volgorde, het schrappen van niet relevante of storende passages en het toevoegen van nieuwe elementen, verhaallijnen en passages. Als dit een bevredigend resultaat oplevert, kan er in een tweede ronde worden ingezoomd op de registers, de alineavoering en gewerkt worden op zinsniveau.
Er wordt net zolang gewerkt en gesleuteld aan het manuscript tot het resultaat naar ieders oordeel bevredigend en ‘persklaar’ is.
Ditzelfde geldt voor het samenstellen van een dichtbundel, waarin ook wordt gestreefd naar een maximaal effect, zowel in detail, als structuur en opbouw. Uiteraard gelden hier andere grammaticale en idiomatische wetten, maar het feitelijk redactionele werk verschilt niet wezenlijk van dat wat vereist is bij literair proza.